Back to All Events

Brexit for Breakfast

 • Kantoor Moore Stephens (Drongen) 114 Deinsesteenweg Gent, Vlaanderen, 9031 Belgium (map)

Het Britse Lagerhuis heeft het scheidingsakkoord over de Brexit tussen de EU en de Britse regering op 15 januari verworpen. Op 14 februari weigerde het Britse parlement de onderhandelingsstrategie van Theresa May te ondersteunen. Ook al vallen de politieke evoluties in de U.K. moeilijk te voorspellen, toch lijkt een “no deal” Brexit eind maart stilaan het meest realistische scenario.

In dit scenario verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU onmiddellijk, zonder overgangsperiode op 29 maart 2019 om 23.00 u Britse tijd (want 24.00 u CET!). De goederentransacties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moeten vanaf dit tijdstip aangegeven worden aan de douane. Dit veroorzaakt een aanzienlijke bijkomende administratie, grote vertraging in de logistieke keten en heffing van douane invoerrechten.

Op dit ontbijtseminarie geven de specialisten van Sherpa Law en Moore Stephens een praktisch overzicht van de voornaamste aandachtspunten voor Belgische ondernemingen die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk.

U krijgt geen overzichten van de historische onderhandelingen, geen uitweidingen over wat de “backstop” nu juist is, maar wel praktische informatie vanuit het oogpunt van de Belgische bedrijven.

U krijgt onder meer een antwoord op volgende vragen:

 • Hoe doe ik een correcte cut-off in onze boekhouding nu de situatie wijzigt tijdens de maand? Als ik op 20 april een creditnota maak voor een Britse klant betreffende een factuur die dateert van 27 maart, moet dit nog een “intracommunautaire” creditnota zijn?

 • Waar en hoe vraag ik een EORI-nummer aan en waarom moet ik aan mijn douane-expediteur de GN-codes van ingevoerde goederen meedelen? En waar kan ik deze vinden?Waarom mag ik niet zonder meer verklaren dat de goederen die ik uit mijn magazijn in België verkoop van Europese oorsprong zijn?

 • Wat wijzigt er aan de verwerking van een transportfactuur voor vervoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk?

 • Hoe zit het met verkopen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit mijn webshop?

 • Grensoverschrijdende maakloonwerk-transacties met het Verenigd Koninkrijk moeten opnieuw geanalyseerd worden op vlak van btw en douane: waarop moet ik letten?

 • Moet ik aanpassingen aanbrengen aan mijn (commerciële) contracten?

 • Zijn er aandachtspunten op het vlak van IP?

 • Heeft de Brexit invloed op GDPR?Wat met dividenduitkeringen, interestbetalingen of toekenning van royalty’s vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk. Treden er bijkomende heffingen op?

 • Wat als ik een aanmerkelijk belang in mijn Belgische vennootschap verkoop aan een vennootschap gevestigd in het Verenigd Koninkrijk?

 • Wat is de impact op de nieuwe regelgeving omtrent fiscale consolidatie, exit-heffing, etc.

Sprekers

Tom Vanraes, Partner Sherpa Law – Corporate & Commercial Law

Bert Derez, Partner Moore Stephens Tax & Legal Services – Indirect Tax

An Lettens, Director Moore Stephens Tax & Legal Services – Direct Tax

Programma

07u30u - 08u00: Ontvangst met "continentaal" ontbijt
08u00 - 09u30: Plenair moment
09u30 - 10u00: Netwerkmoment

Earlier Event: March 19
Brexit for Breakfast
Nederlands
Français
English